Al 3 keer vandaag ben ik begonnen met schrijven. Evenveel keer ben ik gestopt omdat het een te negatief verhaal dreigde te worden. Ik zat dan ook al enkele dagen in een dipje. 2 weken kerstvakantie met 4 kids 24/7 onder mijn hoede begon zijn tol te eisen.

Dringend behoefte aan wat tijd alleen. Weer naar toilet kunnen gaan zonder gezelschap, een half uurtje douchen zonder lastig gevallen te worden, over iets kunnen nadenken zonder 5 keer onderbroken te worden of 2 paar billen schoon te vegen.

img_7669
Het ‘zorgen voor’ viel me de laatste dagen zwaar. De hele dag door zat ik te vitten op de kinderen waardoor zij dan weer nerveus werden en nog meer op mijn zenuwen gingen werken. Een vicieuze  cirkel noemen ze dat. Het duurt dan altijd even voor ik besef dat niet mijn kinderen het probleem zijn, maar ikzelf.

Vooral onze oudste zoon reageert slecht op mijn occasionele dipjes. Van onze 4 kinderen is hij degene die mij haarfijn aanvoelt. Ben ik verdrietig, dan voelt hij zich ook niet bepaald happy en zegt hij dingen als “Ik ben verdrietig, maar ik weet niet waarom…”  Hij zal de eerste en vaak de enige zijn die het merkt en me (on)bewust meer aandacht geven.

Ben ik chagrijnig, boos, kwaad, … dan zal hij zich ook behoorlijk lastig gedragen.

img_2372-2Zo draaien we regelmatig naar een dieptepunt toe, zoals gisteren en vandaag. Vandaag besloten we dan maar na een lange dag vloeken, zagen en vitten op de kinderen om met zijn allen uit eten te gaan. Wokken. Tegen openingstijd zou het wel rustig zijn, dan hoeven we ons niet te erg te schamen als het ook daar niet lukt om het perfecte gezinnetje te spelen.
Tijdens de autorit heen hadden mijn man en ik het er, tussen het gesakker en geruzie door, over hoe zwaar het de laatste tijd was en dat er dringend iets moet veranderen … Je kent dat wel, veel meer dan dat wordt er dan meestal ook niet gezegd. Geen concrete maatregelen, geen nieuwe afspraken of dwingende veranderingen.

Het eerste uur was het inderdaad erg rustig in het restaurant en de kinderen zo mak als een lammetje. We strooiden dan ook royaal met de nodige complimentjes. Hoelang was dat in godsnaam geleden? Dat ik mijn kinderen nog eens een complimentje heb gegeven, een beloning voor goed gedrag. Praise your child … We hebben het nochtans tot vervelens toe gehoord en geleerd in de Tripple P cursus enkele jaren geleden.

Onze kinderen genoten zichtbaar van het moment, van het eten, van de rust, maar vooral van de aandacht. Ook ik had plots weer het gevoel te genieten van mijn eigen kinderen, van hun verhalen, hun gekke bekken, hun aanwezigheid.

Na anderhalf uur liep het restaurant stilaan vol en dropen wij af. Iedereen happy en voldaan. De sfeer in de auto op de terugweg was in niets te vergelijken met de heenreis. Ik leek wel 10 keer meer energie te hebben dan enkele uren daarvoor.

Thuis gaf onze oudste zoon Jef me een knuffel en zei: “Ik heb jou precies gemist.”

9 jaar en hij weet mij als geen ander telkens weer diep in mijn hart te raken. Het is dat woordje precies dat het ‘em doet. Hij voelt iets vaags binnenin en probeert het in woorden uit te drukken. En hij doet dat hartverscheurend goed.

Hij drukt mij onbewust met mijn neus op de feiten: de moeder die hij nodig heeft, was er de voorbije dagen niet. Hij had de lieve versie van mij gemist. Dit noemen ze een wake-up call. Een eyeopener. Een sjot onder uw gat. Maar vooral: een keerpunt.

Morgen wordt een fantastische dag!

Instagram: liesscheers

7 gedachten over “Ik heb je precies gemist …

 1. Wauw mooi geschreven! Ja .. soms sta je zo op de automatische piloot. .. druk met huis haard en gezin. 4 kinderen onder de 9 is ook heftig. Tijd voor jezelf is zo belangrijk om een ontspannen moeder te zijn. .. Maar soms sluipt het er zo in. Kinderen zijn kleine antennes. . Zo gevoelig voor je stemmingen. Ik wilde dat ik kon zeggen dat het beter wordt 😉 maar met 4 is er altijd iets loos. Tijd voor jezelf moet je echt claimen… Ook tijd alleen voor jou en je partner. Samen sta je een stuk sterker. Ik wens je succes. Geniet van alle mooie momenten. . Die zijn er in overvloed en ooit… Als je net als ik .. Ze allemaal ziet uitvliegen. .verlang je naar de kleine momenten dat ze nog lief op een dekentje in de woonkamer spelen. . En je al hun zorgen met een kusje kun laten verdwijnen. Groetjes Leonora. . Met de jongste van 4 nog thuis 😉

  Like

 2. Heel mooi, Lies!
  Zo realistisch en herkenbaar!
  Af en toe zelfs gelachen, een kropje in de keel gehad en nog zoveel meer 😘.
  Ik vind het vlot leesbaar en mooi geschreven! Knap dat je je helemaal bloot geeft!
  Ik hoop echt dat deze manier van me-time je helpt!
  Wees vooral niet te streng voor jezelf! Er zouden veel kids zo’n mama als jou wensen!
  Jij bent een mama met een dik gouden randje rond!
  Ik zie je graag!
  Xxx

  Like

 3. Ik heb slechts 1 zoon..ondertussen bijna 17, toch kan ik me kan herinneren dat ik het kotsbeu was om te zorgen en alles 7 keer te herhalen….wat moet het dan niet met 4 zijn. Wel grappig, mijn zoon voelt ook elke stemming van mij aan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat iedere moeder met veel of weinig kinderen zo’n momenten kent dat je het hele huishouden kinderen incluis naar de maan verwenst. Ik kon dat indertijd oplossen door een uurtje in de toen grote groentetuin te werken. Daar kon ik me eens uitleven en hoe prikkelbaarder hoe heviger er geschoffeld, geharkt, gezaaid en geplant werd!! Nadien was ik weer zo sereen als maar kon ! De kinderen kwamen op den duur meehelpen en hebben zo de liefde voor tuinieren over geërfd. Doen zij het ook om bepaalde stressmopenten te ontwarren ? 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s