Zoals ik schreef in mijn allereerste blogje Zal ik of zal ik niet? ga ik het bloggen gebruiken als stimulans om nieuwe dingen te proberen. Voor al die dingen waar ik al maanden, soms jaren over nadenk en ooit wel eens wil proberen, heb ik nu een extra reden om er eindelijk werk van te maken.

Eén van die dingen is een detoxkuur volgen. Na de feestdagen, voor de zomer, na de zomer … eigenlijk het hele jaar door worden er in de vrouwenblaadjes allerhande manieren om te detoxen gepromoot. Zo’n sapjeskuur heeft mij altijd het meest aangesproken en het aanstekelijke enthousiasme van een vriendin die het hele jaar door elke dag een superleuke foto van een sapje post op instagram   en facebook heeft me finaal over de streep getrokken. Let’s juice!

Er zijn heel wat soorten sapmakers op de markt, maar ik koos voor een slowjuicer. Na de aankoop van zo’n toestelletje en er een heleboel groenten en fruit doorgejaagd te hebben zijn mijn gezin en ik alvast erg enthousiast!

 1. De meeste van de brouwsels zijn lekker tot zelfs verrukkelijk!
 2. De slowjuicer doet zijn naam geen eer aan, want het maken van een sapje gaat verrassend snel.
 3. Het toestelletje ziet er mooi uit. Het is zeker geen storend element op het keukenaanrecht.
 4. Het is makkelijk te gebruiken én veilig voor de kinderen die maar al te graag zelf aan de slag gaan.
 5. De juicer laat zich vlotjes uit elkaar halen, schoonmaken en weer in elkaar steken. In het begin is het even zoeken, maar eens je het systeem onder de knie hebt, klikt alles vanzelf in elkaar.
 6. Fruit en groenten in overvloed: ik ben nog nooit zo vaak naar de winkel moeten rijden om onze voorraad groenten en fruit aan te vullen. Zelfs selder ligt nu standaard in onze koelkast en wordt door de kinderen gegeten, euh … gedronken.

lectuur
Kijk ook even in de kist voor meer interessante lectuur!
Na de experimenteerfase is het nu tijd voor het serieuzere werk. Enkele uren op het wereldwijde web bracht mij bij de Australiër Joe Cross. Hij heeft zijn lichaam ‘ge-reboot’ door een hele periode alleen maar sapjes te drinken. Hierdoor is hij natuurlijk veel gewicht verloren, voelt hij zich veel energieker én heeft hij zichzelf genezen van een ernstige huidaandoening waarvoor hij zware medicatie nam.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op http://www.rebootwithjoe.com en bekijk zeker zijn film  http://www.fatsickandnearlydead.com/. Het heeft mij in elk geval nog meer gemotiveerd om het te proberen. Bovendien heeft mijn wederhelft al jaren last van huiduitslag die gepaard gaat met jeuk en een branderig gevoel. Deze klachten lijken verdacht veel op die van de Australiër en aangezien geen enkele dokter, dermatoloog, geen zalfje noch crème soelaas kan brengen is hij meer dan bereid om het met een sapjeskuur te proberen.

Mijn zoektocht naar meer informatie over juicen/detoxen/rebooten heeft me het volgende geleerd:

 1. Het is belangrijk om de ongezonde levensstijl die je al dan niet hebt, langzaam af te bouwen. Over een weekje gespreid steeds minder en minder koffie, minder brood, minder chocola, minder … van alles dus in mijn geval.
 2. Dé gouden regel van het juicen is om niet alleen fruit om te toveren tot een sapje, maar zeker ook groenten te gebruiken. Dit is van belang om de suikerinname te beperken. Men raadt meestal een verhouding van 70/30 aan, d.w.z. 70 % groenten en 30% fruit.
 3. Rond dag 3 of 4 gaan de meeste detoxers blijkbaar door een hel: hoofdpijn, grieperig gevoel, futloosheid, …
 4. Na een week voelen de meeste juicers zich veel energieker dan voor de kuur.

Morgen starten we met de kuur en volgende week volgt natuurlijk een uitgebreid verslag!

greenkids

 

Photo credit: Eef Van Den Bulck

4 gedachten over “To juice or not to juice?

 1. Ik ben benieuwd . Ja gaat je ervaringen toch optekenen hé! ! Ik zou het ook eens willen proberen maar hoe begin je er aan. Ik probeer nu al meer water te drinken want dat remt ook je hongergevoel wat af want ik drink toch al te weinig..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s