Flexibelen … het is niet echt een werkwoord, maar als het er één was, dan heeft iemand het ongetwijfeld uitgevonden toen hij of zij aan ons gezin dacht. Want flexibel zijn we. Flexibel moeten we zijn om het gezinsleven draagbaar te houden met 6 personen die ieder hun eigen agenda hebben. Een dynamische eenheid die ook nog eens beïnvloed wordt door tal van externe factoren waar we absoluut geen controle over hebben.

Zelf heb ik er weinig problemen mee wanneer de dag – of bij uitbreiding het leven – anders verloopt dan gepland. Wanneer je niets plant, kan er ook weinig ‘verkeerd’ lopen natuurlijk. We zetten geen uitstapjes weken op voorhand in onze agenda. Nee, wij staan ’s ochtends op en zien wel wat de dag ons brengt. Kriebelt het om naar zee te gaan, valt het weer wel mee en staat er geen sociale of andere verplichting op de gezinsplanner, dan doen we dat.

Je leest het goed! Als fervente niet-planners hebben wij wel degelijk zo’n gezinsplanner aan de muur hangen. Die staat behoorlijk vol met vaste activiteiten zoals voetbaltrainingen, muzieklessen, logopediesessies, datenights, oudercontacten, werkvergaderingen en doktersbezoekjes. Het is de enige houvast in die heerlijke chaos van ons bestaan.

Ik moet toegeven dat niet elk gezinslid hier thuis even buigzaam door het leven danst. Onze oudste zoon heeft soms meer moeite om de knop om te draaien en mee te gaan met onze grillige flow. Hij doet dan eerst een beetje moeilijk, wringt wat tegen, maar meestal draait ook hij wel bij. Wanneer dit toch niet gebeurt, mag hij ook al wel eens thuis blijven. De oudste dochter leidt haar eigen leven ondertussen en past haar planning niet altijd graag aan, maar na een korte onderhandeling en de belofte tegemoet te komen aan haar bourgondische interesses is ook zij meestal bereid mee op de kar te springen. De twee kleinsten staan altijd enthousiast klaar om mee op avontuur te gaan. Op hun leeftijd is elke dag opnieuw een onbeschreven blad met hier en daar een vlek waar nog gretig rond geschreven of getekend kan worden.

Pleegzorg en al wat het engagement met zich meebrengt is zo’n vlekje op het blad van onze jongste zoon. Er zijn dingen waar een ‘gewoon’ gezin geen rekening mee moet houden zoals bezoeken met de ouders, huisbezoeken van de begeleiders, zittingen op de rechtbank, afspraken met jeugdconsulenten, … Een flinke dosis flexibiliteit is dan ook nodig om al die afspraken een plekje te geven in je agenda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s