Er is een zaaltje in Antwerpen waar we al eens graag een concertje meepikken. Voor ons is het slechts een half uurtje rijden, als het verkeer meezit tenminste. Vaak kopen we pas een paar dagen op voorhand onze kaartjes. Soms ligt het maanden op voorhand vast omdat er kleppers op het programma staan wiens optreden we absoluut niet willen missen, en al zeker niet in dat zaaltje in hartje Borgerhout. We kunnen moeilijk weerstaan aan de Roma.

De Roma heeft iets, iets charmants, iets melancholisch. Je stapt de grote inkom langs de levendige Turnhoutsebaan binnen en onmiddellijk ben je weg van de drukte, weg van het nu. Door de klapdeuren stap je een andere wereld binnen, een andere tijd, die van vroeger, van sobere glitter en glamour,  rust en eenvoud. Je wandelt nog verder door naar de eigenlijke ingang en passeert talloze oude foto’s, filmposters, affiches …

Dan arriveer je in de grote hal met de imposante trap naar de zitplaatsen op het balkon. We komen liefst goed op tijd zodat we boven onze favoriete plaatsen kunnen innemen. We zitten graag, we zijn geen 20 meer.

Er hangt in de Roma gemoedelijkheid in de lucht. Alles verloopt er ongedwongen, rustig en correct. Geen overrompeling, geen drommende massa, geen opgejaagd publiek waardoor we ook graag met onze kinderen komen. Ook voor hen staat er regelmatig iets op het programma.

Hoe vaak we ook komen, de eerste tien minuten kijken we alleen maar rond, nemen opnieuw de details in ons op, beelden ons in hoe het hier vroeger was en snuiven de sfeer op. Die sfeer hangt er nog van toen, van toen het leven simpeler en rustiger was. Toen alles nog eenvoudig mocht zijn. Ik heb die tijd nooit meegemaakt, maar had me er ongetwijfeld top gevoeld. De Roma is een teletijdsmachine die ons telkens weer weg van de wereld voert.

Ik ben zelf geen kenner, maar volgens mijn muzikale wederhelft is de kwaliteit van het geluid goed. Het is vaak hard, maar dat hoort zo op een concert. Triggerfinger of de Levellers bijvoorbeeld kun je alleen maar ten volle ervaren als de boxen knallen. Rock, pop, indie, kleinkunst, comedy, film, … het passeert allemaal de revue in de Roma. Beginnend talent, ervaren rotten, een artiest van om de hoek of van de andere kant van de wereld … voor alles en iedereen is er plaats in de Roma. Zo heb ik het graag!

de roma

 

 

 

4 gedachten over “De Roma

Plaats een reactie